Magdalena Makarowska udowadnia po raz kolejny, że dbanie o zdrowie nie musi być ani nudne, ani uciążliwe. Może być czystą przyjemnością, która nie tylko każdego dnia poprawia samopoczucie, ale także sprawia, że jesteś lżejsza, pogodna i zaczynasz cieszyć się życiem!
Czy wiesz, że idealną porą na zupy jest jesienno – zimowy czas? “Kiedy za oknem robi się chłodno, potrzebujemy innego rodzaju pożywienia, bo zgodnie z ewolucyjnym programem nasz organizm zaczyna gromadzić zapasy na zimę. Kiedy nastają gorsze warunki klimatyczne, woła “Jeść!”.” Okazuje się, że najlepszą metodą na zachowanie odpowiedniej wagi jest jedzenie wartościowych potraw a nie ich dużej ilości. Tak więc kluczem do zapanowania nad jesienno – zimowym głodem jest mądre osiągnięcie efektu sytości po posiłkach.
Dlaczego zupy? Dlatego, że jest to najlepszy sposób na zaopatrzenie organizmu we wszystkie istotne wartości odżywcze, przy jednoczesnym zmniejszeniu apatytu przez dobór właściwych produktów. Tego typu potrawy wyśmienicie smakują bez dodatkowych sztuczności, konserwantów, aromatów czy barwników. Produktów będących plagą XXI wieku oraz pierwszorzędną przyczyną problemów zdrowotnych (alergie skórne, alergie pokarmowe, cukrzyca, otyłość itp.).
Autorka zwraca również uwagę na niedocenianą rolę zup w procesie odbudowy bakteryjnej flory jelitowej, bezcennej w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. “Zdrowe jelita, biorące udział nie tylko w trawieniu, ale będące też ważną barierą odpornościową , to podstawa.”
Opisana w książce, oparta na zupach, dieta jest podzielona na cztery etapy:
I tydzień – detoks (usuwanie toksyn z organizmu)
II tydzień – spalanie (przyspieszanie metabolizmu)
III tydzień – oczyszczanie (usprawnienie perystaltyki jelit)
IV tydzień – odżywianie (zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów)
Nie jest przypadkowa również kolejność posiłków oraz ich jakość. Wszystko zostało zaplanowane tak, aby zamierzony cel, czyli oczyszczenie organizmu z toksyn oraz zrzucenie zbędnych kilogramów, został osiągnięty. Bardzo rzeczowo zostały określone produkty wykluczone z diety oraz dozwolone. Ponadto przed każdym tygodniem znajduje się lista zakupów, dzięki której z łatwością przygotujesz każdy opisany w książce przepis.
Szczerze przyznam, że wszystkie przedstawiane na zdjęciach zupy wyglądają absolutnie obłędnie i niezwykle smakowicie. Autorka zadbała również o cenne informacje na temat używanych w przepisach produktów (min. warzyw, owoców, kasz). Nie brakuje także wskazówek dotyczących dopełniania smaku czyli o tym jakich przypraw używać i kiedy.
Główne cele diety to: odciążenie wątroby, przyspieszenie metabolizmu tłuszczu i optymalizacja pracy nadnerczy, celem ograniczenia hormonu stresu – kortyzolu ( w nadmiarze powoduje obniżenie tempa spalania tkanki tłuszczowej). Poza tym chodzi także o usprawnienie pracy tarczycy, też odpowiedzialnej za spalanie tkanki tłuszczowej, ogólne odżywienie całego organizmu oraz regulacje poziomu cukru i insuliny we krwi. Autorka nazywa opisaną dietę swoistym remanentem organizmu przed zimą!
Jeżeli czujesz, że Twój organizm potrzebuje odżywienia i regeneracji, zacznij od zup!
Wydawnicze szczegóły książki:
| autor: MAGDALENA MAKAROWSKA | tytuł: ZUPY ODCHUDZAJĄCE | wydawnictwo: FEERIA | premiera: 20.10.2016 | liczba stron: 224 | Format: 208×167 | gatunek: KULINARNE |
______
*Artykuł powstał w ramach współpracy z wydawnictwem. [REKLAMA]
One Comment
Komentowanie nie niemożliwe.
Podziel się wpisem ze znajomymi!
O AUTORCE:
O! Coś dla mnie – kobiety na wiecznej diecie bez rezultatów :D Zupki lubimy bardzo!!