“Słodkości w insulinooporności” Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Wspominałam już niejednokrotnie, że nie jestem wielką miłośniczką kucharzenia. Nie przebywam w kuchni z powodu kulinarnego talentu czy słabości do tworzenia coraz to nowych lub testowania wyszperanych gdzieś w sieci przepisów. Jednak gdy w moje ręce trafia książka, dzięki której moje gotowanie będzie zdrowsze, przyglądam się jej bardzo uważnie i z nieskrywanym apetytem.

Słodkości

Czy wiesz, że można stworzyć niesamowicie smaczne i doskonale skomponowane słodkości, nie używając przy tym ani grama cukru? Jeszcze jakiś czas temu słodkości bez tego dodatku były dla mnie pojęciami wykluczającymi się nawzajem, bo jak to może wtedy smakować? Okazuje się, że całkiem nieźle, wręcz doskonale!

“Słodkości w insulinooporności” to kolejna książka, która udowadnia, że zdrowe odżywanie wcale nie musi być pozbawione deserów. Wręcz przeciwnie! Autorki przedstawiają w książce 100 przepisów bez dodatku cukru czyli idealnych dla insulinoopornych oraz dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie pustych kalorii.

Książka podzielona jest na kilka części. W pierwszym rozdziale znajduje się sporo informacji na temat samej insulinooporności oraz wiele kluczowych zagadnień związanych z tą chorobą w kontekście słodkości. Druga część rozwiewa wszelkie wątpliwości w kwestii bezcukrowych słodyczy oraz wyczerpująco opisuje temat alternatywnych źródeł słodkości. Trzecia, i ostatnia część, to niezykle inspirujące, smakowicie wyglądające i niebywale kuszące przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy! Nie brakuje tutaj lodów, batonów, serników, musów, ciastek, tart, kremów, ciast itp.

Najbardziej zaintrygowało mnie ciasto o tajemniczo brzącej nazwie “Brownie “zaskakujący składnik””. Nie byłoby w tym nic ciekawego, gdyby tym tajemniczym składnikiem nie okazała się KISZONA KAPUSTA (!!!). Dokładnie tak, dobrze przeczytaliście. Akurat tak się złożyło, że miałam ów tajemniczy składnik na stanie i nie omieszkałam go wypróbować. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu i zaskoczeniu, ciasto wyszło wyśmienicie. A gdy powiedziałam dzieciom o kapuście, nie uwierzyły i absolutnie nie dały się przekonać, że była ona jednym z podstawowych składników brownie.

Tego typu ciekawostek jest naprawdę sporo, nigdy nie wpadłabym na pomysł wielu przestawionych w książce składnikowych połączeń, a tu proszę! Wystarczy odpowiednia inspiracja i można delektować się słodkościami do woli. Wybrałam już kilka pewniaków, które trafią do kanonu naszych stałych wypieków i z pewnością nie zabraknie ich podczas przerwy świątecznej.

Szczerze polecam sięgnąć po garść kulinarnych pomysłów, zwłaszcza gdy 2020 ma obfitować w zdrowsze nawyki. Z taką ściągą pod ręką, dużo przyjemniej będzie wprowadzać zmiany w jadłospisie!
podpis

Słodkości

 

Wydawnicze szczegóły książki:

| autorki: MAGDALENA MAKAROWSKA, DOMINIKA MUSIAŁOWSKA
| tytuł: SŁODKOŚCI W INSULINOOPORNOŚCI
| wydawnictwo: FEERIA
| premiery: 13.11.2019
| liczba stron: 224
| format: 165×205
| gatunek: PORADNIK|

2019-12-04T21:01:46+00:00 4 grudnia 2019|