mamaopl
mamao.pl

|  O MNIE

Recenzja książki „Słodkości w insulinooporności”.

Słodkości w insulinooporności. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska.

Wspominałam już niejednokrotnie, że nie jestem wielką miłośniczką kucharzenia. Nie przebywam w kuchni z powodu kulinarnego talentu czy słabości do tworzenia coraz to nowych lub testowania wyszperanych gdzieś w sieci przepisów. Jednak gdy w moje ręce trafia książka, dzięki której moje gotowanie i słodkości będą zdrowsze, przyglądam się jej bardzo uważnie i z nieskrywanym apetytem.

Słodkości

Wspominałam już niejednokrotnie, że nie jestem wielką miłośniczką kucharzenia. Nie przebywam w kuchni z powodu kulinarnego talentu czy słabości do tworzenia coraz to nowych lub testowania wyszperanych gdzieś w sieci przepisów. Jednak gdy w moje ręce trafia książka, dzięki której moje gotowanie będzie zdrowsze, przyglądam się jej bardzo uważnie i z nieskrywanym apetytem.

Czy wiesz, że można stworzyć niesamowicie smaczne i doskonale skomponowane słodkości, nie używając przy tym ani grama cukru? Jeszcze jakiś czas temu słodkości bez tego dodatku były dla mnie pojęciami wykluczającymi się nawzajem, bo jak to może wtedy smakować? Okazuje się, że całkiem nieźle, wręcz doskonale!

„Słodkości w insulinooporności” to kolejna książka, która udowadnia, że zdrowe odżywanie wcale nie musi być pozbawione deserów. Wręcz przeciwnie! Autorki przedstawiają w książce 100 przepisów bez dodatku cukru, czyli idealnych dla insulinoopornych oraz dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie pustych kalorii.

Książka podzielona jest na kilka części. W pierwszym rozdziale znajduje się sporo informacji na temat samej insulinooporności oraz wiele kluczowych zagadnień związanych z tą chorobą w kontekście słodkości. Druga część rozwiewa wszelkie wątpliwości w kwestii bezcukrowych słodyczy oraz wyczerpująco opisuje temat alternatywnych źródeł słodkości. Trzecia i ostatnia część to niezwykle inspirujące, smakowicie wyglądające i niebywale kuszące przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy! Nie brakuje tutaj lodów, batonów, serników, musów, ciastek, tart, kremów, ciast itp.

Najbardziej zaintrygowało mnie ciasto o tajemniczo brzmiącej nazwie „Brownie zaskakujący składnik”. Nie byłoby w tym nic ciekawego, gdyby tym tajemniczym składnikiem nie okazała się KISZONA KAPUSTA (!!!). Dokładnie tak, dobrze przeczytałeś. Akurat tak się złożyło, że miałam ów tajemniczy składnik na stanie i nie omieszkałam go wypróbować. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu i zaskoczeniu ciasto wyszło wyśmienicie. A gdy powiedziałam dzieciom o kapuście, nie uwierzyły i absolutnie nie dały się przekonać, że była ona jednym z podstawowych składników brownie.

Tego typu ciekawostek jest naprawdę sporo, nigdy nie wpadłabym na pomysł wielu przestawionych w książce składnikowych połączeń, a tu proszę! Wystarczy odpowiednia inspiracja i można delektować się słodkościami do woli. Wybrałam już kilka pewniaków, które trafią do kanonu naszych stałych wypieków i z pewnością nie zabraknie ich podczas przerwy świątecznej.

Szczerze polecam sięgnąć po garść kulinarnych pomysłów, zwłaszcza gdy rok 2020 ma obfitować w zdrowsze nawyki. Z taką ściągą pod ręką dużo przyjemniej będzie wprowadzać zmiany w naszym jadłospisie!
podpis___
korekta tekstu: Anna Fathi

Słodkości

 

Wydawnicze szczegóły książki:
| autorki: MAGDALENA MAKAROWSKA, DOMINIKA MUSIAŁOWSKA
| tytuł: SŁODKOŚCI W INSULINOOPORNOŚCI
| wydawnictwo: FEERIA
| premiery: 13.11.2019
| liczba stron: 224
| format: 165×205
| gatunek: PORADNIK

______

*Artykuł powstał w ramach współpracy z wydawnictwem. [REKLAMA]

Podziel się wpisem ze znajomymi!

O AUTORCE:

Mama o książkach.

Cześć, mam na imię Magda i mieszkam w niewielkiej górskiej miejscowości na południu Polski. Mój blog powstał ponad 10 lat temu, gdy pod wpływem chwili stworzyłam pierwszy wpis na temat przeczytanej dzieciom książki – stąd słowo „mama” w nazwie witryny. [więcej...]

NAJNOWSZE W KATEGORII:

THRILLER / KRYMINAŁ

LITERATURA OBYCZAJOWA

FANTASTYKA

Przejdź do góry