PLACUSZKI Z CUKINII dla największych wrogów warzyw!

CUKINIA – jedno z moich lubionych warzyw, zawsze obecna w moim przydomowym ogrodzie i zawsze niezawodna w kwestii urodzaju 🙂 Tak,  cukinia w dalszym ciągu kwitnie i rośnie jak szalona! Poza niezastąpionym leczem oraz rewelacyjną zupą cukiniową, w cukiniowym menu mam coś EXTRA!

PLACUSZKI Z CUKINII czyli danie, które posmakuje nawet największym warzywnym wrogom!

Składniki:
1 duża cukinia (lub 2 małe)
2 średnie marchewki
1 nieduża papryka czerwona
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
kilka łyżek mąki
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinię obrać, usunąć środek z pestkami (chyba, że jest bardzo młoda i nie ma jeszcze pestek to wystarczy obrać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę (bez pestek) pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zgnieść. Po 10-15 minutach posolona cukinia będzie pełna wody, którą trzeba odcisnąć. Można to zrobić w rękach lub przez sitko. Do cukinii dodać warzywa, jajko, sól, pieprz oraz kilka czubatych łyżek mąki (tak aby całość była w miarę gęsta i łatwo nakładała się na patelnię).
Rozgrzać tłuszcz, nabrać na łyżkę cukiniowe ciasto i umieścić je na patelni (podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych). Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik w celu maksymalnego odsączenia tłuszczu.

placuszki z cukinii

Placki są bardzo miękkie i delikatne, przypadną do gustu każdemu, nawet najwybredniejszemu domownikowi, u nas rozchodzą się w mgnieniu oka! POLECAM!:)

2018-05-31T19:31:29+00:00 10 października 2014|