Insulinooporność. Szybkie dania

“Ta książka jest w założeniu kompromisem między tym “co chcę”, a tym “co powinnam”, jest kołem ratunkowym dla tych, którym mimo szczerych chęci trudno drastycznie zmienić swoje życie.”

insulinooporność

Nie myślcie sobie, że to książka skierowana tylko do osób z zdiagnozowaną insulinoopornością. O nie! Ja również nie należę do tych, którym dokucza ta choroba. Moją uwagę przyciągnęło coś innego, mianowicie jak magnes zadziałały na mnie dwa słowa: SZYBKIE DANIA. Zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle możliwe by ugotować coś szybko i zdrowo, i nie mówię tu o jednym daniu ale o wszystkich, serwowanych w ciągu dnia, posiłkach.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym jest zwyczajnie zdrowa, zwłaszcza dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Od dawna o tym wiedziałam, ale samodzielne komponowanie tego typu posiłków wydawało mi się zbyt czasochłonne. A tu proszę, szybkie dania i to nie dość, że pięknie skomponowane i opisane, to jeszcze skompletowane w jadłospisy na 3(!!!) miesiące.

Szczerze? Ta książka wywołała we mnie tak pozytywny szok, że naprawdę spróbuję podjąć się wyzwania wprowadzenia zmian w rodzinnym jadłospisie. Przeczytałam książkę od deski do deski, analizując każdy przepis i szczerze przyznaję, że wszystkie dania wydają się nie tylko banalnie proste, ale również mega pyszne! Pomijam tutaj prezentowane w książce zdjęcia potraw, które mocno działają na wyobraźnię i chciałoby się natychmiast skosztować…

Poradnik został zaprojektowany z myślą o zmęczonych, zapracowanych i nielubiących gotować osobach, które chcą wprowadzić pozytywne zmiany w swojej kuchni. Bardzo wierzę w to, że książka będzie dla mnie nie tylko doskonałym przewodnikiem ale również drogowskazem do utrzymania lepszych nawyków żywieniowych w przyszłości.

Ponadto, autorki zadbały o to, by w książce nie zabrakło:
– rad w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności (to choroba, która rozprzestrzenia się w zastraszającym tempie, a u jej podstaw leżą przede wszystkim źle zbilansowane posiłki),
– listę produktów, z których warto korzystać,
– podstawowe zasady gotowania dla zabieganych,
– przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością,
– sposoby na okiełznanie głodu.

Przystosowane do trybu życia i zdrowe gotowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne, najważniejsze aby wiedzieć od czego zacząć!
podpis

insulinooporność

 

 

Wydawnicze szczegóły książki:

| autorki: MAGDALENA MAKAROWSKA, DOMINIKA MUSIAŁOWSKA
| tytuł: INSULINOOPORNOŚĆ. SZYBKIE DANIA
| wydawnictwo: FEERIA
| premiera: 15.05.2019
| liczba stron: 312
| format: 165×205
| gatunek: ZDROWIE/KULINARNE |

2019-05-27T07:42:22+00:00 27 maja 2019|