Kto pamięta niesamowity smak babcinej konfitury? A może do dziś wspominasz aromatyczne, pachnące letnimi owocami ciasto, które mama zwykła piec w samym środku zimy? To właśnie te smaki i aromaty zagnieżdżają się najgłębiej w dziecięcej pamięci, przypominając o rodzinnym cieple, podczas najmroźniejszych nawet zim. | „Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą” Zbigniew T. Nowak
Znam rodziny, w których przepisy na domowe przetwory są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przechowywane w starych, grubych zeszytach z wyblakłymi już kartami i poprawiane na nowo, a czasami nawet niejednokrotnie przepisywane. Sama mam w domu kilka przepisów, pochodzących z takiego właśnie źródła. To przetwory, które nigdy nie zawodzą, smakują zawsze i wszystkim domownikom.
Od jakiegoś czasu, pojawiają się na rynku książki z instrukcjami, dotyczącymi spiżarnianych smakołyków. To prawdziwy przełom dla tych, którzy chętnie spróbowaliby swoich sił w tego typu działaniach, ale nie wiedzą jak się do tego zabrać. Dziś proponuję wszystkim zainteresowanym naprawdę konkretną, twórczą i niezastąpioną w kuchni publikację o przetworach, które nie tylko doskonale smakują, ale również leczą!
„Domowa spiżarnia zdrowia” uświadomiła mi, że nie tylko jesienią można zapełniać spiżarnię smakowitymi słoikami. Okazja do tego typu przedsięwzięć rozpoczyna się już wczesną wiosną! Czy wiesz jak niesamowite właściwości posiada konfitura z fiołka wonnego lub syrop z kwiatów tej rośliny? Spokojnie, ja też zawsze uważałam te kwiatki za rośliny stworzone tylko po to, by pięknie pachniały…
Zbigniew T. Nowak stworzył bardzo praktyczny poradnik, dzięki któremu skorzystasz z bezcennych właściwości owoców i warzyw nawet w środku zimy. To tak, jakby zamknąć w swojej spiżarni najlepsze smaki i zapachy lata. Wszystkie przepisy zostały bardzo konkretnie przedstawione i objaśnione. Ponadto, każdy z nich zawiera nie tylko ciekawostki na temat potrzebnych produktów, lecz również opisuje korzyści wynikające z przygotowania danego przetworu oraz jego pożytek dla zdrowia.
Poszczególne składniki są dopasowane do postępujących po sobie pór roku i możliwe do nabycia w konkretnych miesiącach. Truskawki, porzeczki, borówki, poziomki, czereśnie, ogórki, pomidory, jabłka, aronia, kapusta to tylko niektóre z bohaterów przedstawionych w książce. Najlepsze jest jednak to, że wszystko wygląda na banalnie prostą robotę, aż żal byłoby nie spróbować, gdy dookoła pełno pięknych, dojrzałych owoców i warzyw. Osobiście, mocno zaangażowałam się w kilka przepisów i mam zamiar dorzucić w tym roku coś extra do swojej spiżarni! Wam również polecam spróbować i zamknąć w słoikach nowe smaki!
Wydawnicze szczegóły książki:
| autor: ZBIGNIEW T.NOWAK
| tytuł: DOMOWA SPIŻARNIA ZDROWIA. PRZETWORY, KTÓRE LECZĄ!
| wydawnictwo: AA
| premiera: 2018
| liczba stron: 240
| format: 140×200
| gatunek: PORADNIK |
______
*Artykuł powstał w ramach współpracy z wydawnictwem. [REKLAMA]
Podziel się wpisem ze znajomymi!
O AUTORCE: