Czy dieta flexi, czyli tak zwany flexitarianizm to najzdrowsza dieta świata?

Dieta FLEXI

Nigdy wcześniej nie spotkałam się z pojęciem diety fleksitariańskiej. A jest to nic innego jak […] model żywieniowy oparty na zasadach diety wegetariańskiej, dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa. Innymi słowy, to połączenie angielskich słów: flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). Ciekawe jest również to, że światowi eksperci z dziedziny medycyny i dietetyki, odpowiadający za coroczne zestawienie najzdrowszych diet świata, w 2019 roku zaliczyli do takowych dietę śródziemnomorską, DASH oraz na trzecim miejscu wspomnianą dietę fleksitariańską.

Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska dodatkowo dopasowały wspomniany model żywienia do wymagań osób zmagających się z insulinoopornością. Autorki opracowały pięcioposiłkowy jadłospis na 64 dni, uwzględniając niski indeks glikemiczny potraw. Ich książka okazuje się niezwykle inspirującą kopalnią kulinarnych inspiracji! Wszak nie od dzisiaj wiadomo, że potrawy z niskim poziomem IG są bardzo zdrowe i świetnie sprawdzają się u wszystkich, którzy chcą świadomie komponować swoje posiłki.

Książka została podzielona na kilka części. Na początku znajduje się słowo wyjaśnienia dotyczące fleksitarianizmu, następnie najważniejsze kwestie na temat insulinooporności, później kilka kluczowych informacji o tym, dlaczego warto ograniczyć mięso w diecie. Dla mnie najważniejszy okazał się rozdział dotyczący zmiany złych nawyków. Postanowiłam od razu wykorzystać nową wiedzę w praktyce i już od kilku dni delektuję się smakiem przefiltrowanej czarnej kawy, bez dodatku mleka. A to dopiero początek!

„Dieta FLEXI w insulinooporności” to poradnik polecany wszystkim, którzy chcą zmienić swój model żywieniowy na zdrowszy i bardziej wege. Nie od dziś wiadomo, że dieta oparta głównie na warzywach i owocach ma bezcenny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Oczywiście, początki takich zmian zawsze są trudne, każdy z pewnością doświadczy własnych motywacyjnych wzlotów i kryzysowych upadków. Jednak w gruncie rzeczy „[…] chodzi o to, żeby traktować jedzenie jak swój świadomy wybór, a nie rozpatrywać je w kategoriach swojej słabości”.

Polecam również inne książki autorek: „Słodkości w insulinooporności”, „Pokonaj nadwagę i insulinooporność u dziecka”, „Insulinooporność. Szybkie dania”. Każda z tych publikacji zawiera dziesiątki zdrowych i smacznych przepisów, które pokocha cała rodzina. Szczerze zachęcam do urozmaicenia domowego menu i życzę smacznego!podpis

___
korekta tekstu: Anna Fathi

Dieta FLEXI

Wydawnicze szczegóły książki:
| autorki: MAGDALENA MAKAROWSKA, DOMINIKA MUSIAŁOWSKA
| tytuł: DIETA FLEXI W INSULINOOPORNOŚCI
| wydawnictwo: FEERIA
| premiery: 26.03.2020
| liczba stron: 304
| format: 165×205
| gatunek: PORADNIK

_
*Artykuł powstał w ramach współpracy z wydawnictwem. [REKLAMA]

Podziel się wpisem ze znajomymi!

Z wykształcenia
„pani od marketingu”,
z pasji – promotorka
literatury i czytelnictwa.

Wrażliwa na historie, które czule opowiadają o ludziach i życiu, z wyjątkową słabością do inteligentnych kryminalnych zagadek. Stale poszukująca nowych tytułów, które zawróciłyby jej w głowie. Jeszcze się nie zdarzyło, by żałowała nocy zarwanej dla dobrej książki.

PODCASTY

ROZMOWY

Czy dieta flexi, czyli tak zwany flexitarianizm to najzdrowsza dieta świata?

Dieta FLEXI

Nigdy wcześniej nie spotkałam się z pojęciem diety fleksitariańskiej. A jest to nic innego jak […] model żywieniowy oparty na zasadach diety wegetariańskiej, dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa. Innymi słowy, to połączenie angielskich słów: flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). Ciekawe jest również to, że światowi eksperci z dziedziny medycyny i dietetyki, odpowiadający za coroczne zestawienie najzdrowszych diet świata, w 2019 roku zaliczyli do takowych dietę śródziemnomorską, DASH oraz na trzecim miejscu wspomnianą dietę fleksitariańską.

Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska dodatkowo dopasowały wspomniany model żywienia do wymagań osób zmagających się z insulinoopornością. Autorki opracowały pięcioposiłkowy jadłospis na 64 dni, uwzględniając niski indeks glikemiczny potraw. Ich książka okazuje się niezwykle inspirującą kopalnią kulinarnych inspiracji! Wszak nie od dzisiaj wiadomo, że potrawy z niskim poziomem IG są bardzo zdrowe i świetnie sprawdzają się u wszystkich, którzy chcą świadomie komponować swoje posiłki.

Książka została podzielona na kilka części. Na początku znajduje się słowo wyjaśnienia dotyczące fleksitarianizmu, następnie najważniejsze kwestie na temat insulinooporności, później kilka kluczowych informacji o tym, dlaczego warto ograniczyć mięso w diecie. Dla mnie najważniejszy okazał się rozdział dotyczący zmiany złych nawyków. Postanowiłam od razu wykorzystać nową wiedzę w praktyce i już od kilku dni delektuję się smakiem przefiltrowanej czarnej kawy, bez dodatku mleka. A to dopiero początek!

„Dieta FLEXI w insulinooporności” to poradnik polecany wszystkim, którzy chcą zmienić swój model żywieniowy na zdrowszy i bardziej wege. Nie od dziś wiadomo, że dieta oparta głównie na warzywach i owocach ma bezcenny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Oczywiście, początki takich zmian zawsze są trudne, każdy z pewnością doświadczy własnych motywacyjnych wzlotów i kryzysowych upadków. Jednak w gruncie rzeczy „[…] chodzi o to, żeby traktować jedzenie jak swój świadomy wybór, a nie rozpatrywać je w kategoriach swojej słabości”.

Polecam również inne książki autorek: „Słodkości w insulinooporności”, „Pokonaj nadwagę i insulinooporność u dziecka”, „Insulinooporność. Szybkie dania”. Każda z tych publikacji zawiera dziesiątki zdrowych i smacznych przepisów, które pokocha cała rodzina. Szczerze zachęcam do urozmaicenia domowego menu i życzę smacznego!podpis

___
korekta tekstu: Anna Fathi

Dieta FLEXI

Wydawnicze szczegóły książki:
| autorki: MAGDALENA MAKAROWSKA, DOMINIKA MUSIAŁOWSKA
| tytuł: DIETA FLEXI W INSULINOOPORNOŚCI
| wydawnictwo: FEERIA
| premiery: 26.03.2020
| liczba stron: 304
| format: 165×205
| gatunek: PORADNIK

_
*Artykuł powstał w ramach współpracy z wydawnictwem. [REKLAMA]

Podziel się wpisem ze znajomymi!

Z wykształcenia „pani od marketingu”, z pasji – promotorka literatury i czytelnictwa. Wrażliwa na historie, które czule opowiadają o ludziach i życiu, z wyjątkową słabością do inteligentnych kryminalnych zagadek. Stale poszukująca nowych tytułów, które zawróciłyby jej w głowie. Jeszcze się nie zdarzyło, by żałowała nocy zarwanej dla dobrej książki.

PODCASTY

ROZMOWY