Wilgotne ciasto dyniowe z nasionami lnu, żurawiną i rodzynkami.

Dynia! Tylko ona potrafi skutecznie przywołać słoneczne i smaczne letnie wspomnienia. Już samo patrzenie na jej kolor napawa optymizmem i sprawia, że nawet w środku zimy można niebywale dogodzić własnemu podniebieniu.

Dyniowych dań można wymieniać bez końca. Na słono i na słodko, jako danie główne lub wieczorna przekąska, zawsze smakuje idealnie. Ogromnym atutem dyni, oprócz jej walorów prozdrowotnych, jest również to, że przechowywana w odpowiednich warunkach, bardzo długo zachowuje świeżość. Jakiś czas temu sięgnęłam po własne dyniowe zapasy i tak oto, ku uciesze wszystkich domowników, do naszego menu wkradło się nieco eksperymentalne dyniowe ciasto. Wyszło wyśmienicie, więc polecam i podrzucam przepis 🙂

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 szklanki miąższu z dyni (startego na drobnej tarce lub zmiksowanego blenderem)
3/4 szklanki oleju
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki siemienia lnianego
garść rodzynek
garść żurawiny

Przygotowanie
Ubić jaja z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, olej, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać dynię, siemię lniane, rodzynki i żurawinę. Im więcej będzie dodanej dyni tym bardziej wilgotne będzie ciasto, dla nas optymalną ilością są wspomniane 2 szklanki.
Tak przygotowane ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut, w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Gotowy wypiek można lekko posypać cukrem pudrem.

ciasto dyniowe

Wyśmienicie smakuje tym dużym i małym oraz genialnie komponuje się z poranną kawą! Kto się skusi?

2018-08-28T18:49:40+00:00 31 stycznia 2017|