Pszenno – razowy księżyc pizzowy.

Dziś coś specjalnego dla fanów pizzowego cista z dodatkami. Wypiek odpowiedni na każdą porę dnia, smaczny i bajecznie prosty w zrobieniu. Wręcz idealny na majówkowy piknik lub jako dodatek do grillowanych potraw.

Składniki

Ciasto:
30 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
60 ml oleju
1 jajko
300 g mąki pszennej + 250 g mąki razowej

Proponowane dodatki:
ketchup
ser żółty
3 średnie cebule (pokrojone w talarki)
wędlina
1 czerwona papryka (świeża, mrożona lub konserwowa pokrojona w paski)
kilka łyżek kukurydzy i zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
majeranek, bazylia, pieprz ziołowy, sól, pieprz

Przygotowanie
W większej misce utrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko, wymieszać. Dodać sól, olej, jajko, oraz mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Wszystkie składniki muszą się połączyć w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie posypaną mąką. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 35×45 cm.
Całość posmarować cienką warstwą ketchupu, na którym należy ułożyć warstwy pozostałych dodatków: ser, cebula, wędlina, papryka, kukurydza, groszek oraz delikatnie posypać przyprawami

Pszenno - razowy

Tak przygotowane ciasto z dodatkami zwinąć jak roladę, uformować z niej księżyc, ponacinać kilkucentymetrowe kawałki, przenieść na przygotowaną blachę oraz odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem oraz dodatkowo można je posypać siemieniem lnianym, czarnuszką oraz słonecznikiem.

Pszenno - razowy

Tak przygotowany pizzowy księżyc włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika oraz piec około 20-25 minut (bez termoobiegu).

Pszenno - razowy

Wypiek gorąco polecam i życzę smacznego 🙂 .

2018-08-28T18:49:34+00:00 29 kwietnia 2016|