Przepis na pyszne RACUCHY!

Smakują mi ostatnio tak bardzo, że mogłabym je serwować codziennie. Nie wiem czy to kwesta przepisu, który osiągną poziom idealny czy moich ciążowych zachcianek, które bywają dość kapryśne. Nie wykluczone, że za jakiś czas nie będę mogła spojrzeć na racuchy… Póki co, są na topie naszych kulinarnych przysmaków i to BARDZO!

Przygotowanie racuchów jest banalnie proste! Niedawno wprowadziłam to danie do rodzinnego menu, w sumie nie wiem dlaczego z tym zwlekałam… Tym bardziej, że chłopcy je uwielbiają i nigdy nie ma żadnego „ALE” jeżeli chodzi o konsumowanie takich pyszności.

Składniki:
30 g drożdży,
4 łyżki cukru,
200 ml ciepłego mleka 3,2 % (zawsze odrobinę je podgrzewam do temperatury około 40 stopni)
200 g mąki pszennej
2 jajka
tłuszcz do smażenie (ja używam smalcu)
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję mleko i około 1/3 ilości mąki. Staram się dobrze połączyć wszystkie składniki i najlepiej wychodzi mi ta czynność przy użyciu dłoni. Tak przygotowany rozczyn odstawiam na 30 minut aby wyrósł. Po tym czasie dodaję pozostałą część mąki oraz jajka, miksuję wszystko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie rozgrzewam na patelni odrobinę tłuszczu i formuję racuchy: 2 stołowe łyżki to jeden racuch, wówczas mieści mi się na patelni 3 sztuki. Z całego cista wychodzi kilkanaście racuchów (14 – 16 sztuk).
Należy zwracać uwagę aby nic się nie przypaliło (a przypalać się bardzo lubi) i w razie potrzeby dodawać tłuszczu.

przepis na racuchy

Fakt, faktem nie jest to zbyt dietetyczne danie ale raz na jakiś czas lubimy zaszaleć! Smacznego 🙂

2018-08-28T18:49:32+00:00 25 stycznia 2016|