Olej z czarnuszki na wzmocnienie odporności i nie tylko…

CZARNUSZKA – roślina znana przede wszystkim jako przyprawa, jednak okazuje się że jej moc i ogrom zastosowań jest dużo szerszy i silniejszy…na początek: OLEJ Z CZARNUSZKI!

Pierwszy raz o czarnuszce, w kontekście kosmetycznym, przeczytałam na blogu GAJI. Temat tej rośliny bardzo mnie zaintrygował, ponieważ lubię jej wyrazisty zapach oraz niepowtarzalny smak, którym często mam okazję delektować się zajadając pieczony w domu chleb 🙂 .
Nigdy wcześniej nie słyszałam o kosmetycznych właściwościach czarnuszki. Dlatego postanowiłam rozczytać się nieco w temacie, który okazał się dużo obszerniejszy niż mi się wydawało i niezwykle interesujący, biorąc pod uwagę całą gamę fantastycznych właściwości tej rośliny.

W pierwszej kolejności skusiłam się na zakup oleju z czarnuszki. Dlaczego? Głównie z uwagi na jego bakteriobójcze właściwości oraz zawarte witaminy i składniki mineralne. Olejek stosowałam i stosuję jako:

  • kosmetyk, zewnętrze na skórę twarzy 3-4 razy w tygodniu. Wieczorem, smaruję olejkiem oczyszczoną twarz, omijając okolice czoła (ma tendencję do przetłuszczania się). Specyfik, wolno się wchłania ale dzięki niemu, skóra staje się bardzo ożywiona, nawilżona i co najważniejsze, zauważyłam mniejsza tendencję do tworzenia się zaskórniaków i tzw. wągrów. Nie są one wyeliminowane zupełnie ale zauważyłam zdecydowaną, pozytywną zmianę w miejscach, w których stanowiło to dla mnie problem.
  • preparat podwyższający odporność organizmu: wypijam jedną łyżeczkę olejku dziennie (przed posiłkiem). Wszelkie naturalne sposoby na wzmocnienie odporności są u nas bardzo mile widziane, z uwagi na jesienno – zimowy okres. Na pewno czeka nas dość chorowity sezon (starszak pierwszy rok w przedszkolu) więc nie możemy sobie pozwolić na zdrowotne zaniedbania.

„O popularności i wielości zastosowań oleju z czarnuszki siewnej przesądza przede wszystkim jego skład. Tu na szczególną uwagę olej z czarnuszkizasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym zwłaszcza kwas linolowy i linolenowy. Ludzki organizm wykorzystuje je do regulowania swojej pracy, sam jednak nie radzi sobie z ich wytwarzaniem, Innym składnikiem oleju z czarnuszki, który sprawia, że warto się nim zainteresować wydają się być olejki eteryczne. Naukowcy zwracają uwagę przede wszystkim na ich właściwości bakteriobójcze oraz nieocenione zasługi, jakie mają podczas problemów z prawidłowym funkcjonowaniem oskrzeli, warto jednak zwrócić uwagę i na to, że poprawiają one również samopoczucie, dzięki czemu olej z czarnuszki może pozytywnie wpływać również na nasze zdrowie psychiczne. Warto zwrócić uwagę i na to, że olej jest bogaty tak w witaminy, jak i składniki mineralne mające duży wpływ na nasz wygląd fizyczny. Jego stosowanie poprawia zatem stan włosów, skóry i paznokci, przynosi przy tym wymierne efekty już po krótkim czasie stosowania.”

[źródło]

 

Olej z czarnuszki kupiłam w lokalnym sklepie zielarskim w cenie 20 zł za buteleczkę o pojemności 100 ml (Ol`vita). Przy czym zwracałam uwagę na to aby olej był tłoczony na zimno, nierafinowany i pozbawiony substancji chemicznych. Jedynym minusem produktu, który może zniechęcać jest bardzo intensywny czarnuszkowy zapach, olej na pewno nie przypadnie do gustu osobom, które nie lubią takich klimatów.

Oprócz oleju z czarnuszki, obowiązkowo goszczą u mnie cytryny oraz czosnek czyli moje odpornościowe asy 🙂 Macie swoich naturalnych, odpornościowych faworytów ? Co polecacie?

2018-08-28T18:49:19+00:00 22 września 2014|