Jak zrobić sobie krem?

Zainspirowana fascynującymi książkami, zmotywowana wymaganiami i kondycją własnej skóry oraz zdopingowana przez najbliższych, postanowiłam zrobić swój pierwszy krem…

W domowych warunkach, stworzyłam własny kosmetyk kilka miesięcy temu. Z uwagi na to, że jesienno – zimowa aura przybierała na sile, postawiłam na skuteczne natłuszczenie ale bez efektu „świecenia się”. Wszystkie składniki kupiłam online, oprócz nich potrzebowałam emaliowego garnka oraz drewnianego mieszadła.

Składniki kremu:
80 g masło Shea
40 g lanolina
40 g masło Kakaowe
40 g masło Babassu
25 g wosk pszczeli żółty
15 ml witamina E
40 ml olej lniany

Przygotowanie:
Wszystkie stałe składniki (masła, lanolina, wosk) delikatnie podgrzać aby wszystko utworzyło jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia. Dodać witaminę E oraz olej lniany, dokładnie wymieszać. Przelać do pojemniczka, w którym kosmetyk będzie przechowywany. Odłożyć w chłodne miejsce, w celu uzyskania stałej konsystencji.

Tak przygotowany krem może być przechowywany w pokojowych warunkach przez około 6 miesięcy, a w kwestii użytkowania nie ma tu ograniczeń wiekowych, jedynym przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na którykolwiek ze składników.
Produkt świetnie się sprawdził u dorosłych/u dzieci w mroźnych warunkach. Do tego kakaowy zapach sprawiał, że każdy chciał być posmarowany czekoladką. Krem jest niezwykle wydajny i z sukcesem przetestowany przez wszystkich członków rodziny, nawet przez kilkumiesięczną Księżniczkę.

jak zrobić krem

W jednej z książek przeczytałam, że najlepszy dla skóry kosmetyk to taki, który można bez obawy zjeść. Może opisywany produkt nie byłby zbyt smaczny ale na pewno nie martwiłabym się o jakiekolwiek skutki uboczne :).
Moje kolejne wyzwanie to krem nawilżający na okres wiosenno – letni, mam nadzieję że krem będzie równie trafiony.

2018-08-28T18:49:40+00:00 22 lutego 2017|