Ciemne babeczki pszenno – orkiszowe z miodem lawendowym.

Zawsze jest idealny czas na domowy wypiek! Zwłaszcza taki, który jest banalnie prosty w zrobieniu i nieprzeciętny w smaku. Dziś polecam ciemne babeczki, które bardzo często pojawiały się w naszym wakacyjnym menu. Choć ostatnio doszłam do wniosku, że na pewno świetnie się sprawdzą jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły!

Składniki na 12 babeczke:
200 g mąki pszennej
140 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru trzcinowego
szczypta soli
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
2 łyżki siemienia lnianego
240 mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
2 łyżki miodu (ja użyłam lawendowego)
orzechy włoskie, rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
Przesiewam mąkę (pszenną i orkiszową) do miski, dodaję proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Mieszam, dodaję siemię lniane oraz kakao. Wszytko dokładnie mieszam.
Włączam piekarnik i nagrzewam do 200 stopni. Do osobnej miski wlewam mleko, dodaję miód, jaja oraz roztopione masło. Wszystko mieszam blenderem. Uzyskany płyn dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam drewnianą łyżką, po chwili dodaję orzechy oraz rodzynki (opcjonalnie), w dalszym ciągu mieszając. Po dokładnym połączeniu składników oraz uzyskaniu jednolitej masy, przekładam ciasto do foremek, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
Piekę w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (bez termoobiegu) lub do momentu aż babeczki wyrosną i przejdą wykałaczkowy test (wykałaczka włożona w środek po wyjęciu jest sucha).

ciemne babeczki

Zarówno gorące, ciepłe jak i zimne są pyszne więc nie wahajcie się ich konsumować o każdej porze dnia. Poza tym, zbliża się weekend i coś na słodko na pewno się przyda 🙂

2018-08-28T18:49:24+00:00 25 sierpnia 2016|