Chłodnik ogórkowo – rzodkiewkowy.

Ufff jak gorąco! Pomimo tego, że są to moje klimaty, bo zdecydowanie bardziej lubię gdy temperatura szybuje w górę niż spada w dół, to staram ograniczyć czas spędzony przy gotowaniu… zwłaszcza gdy w grę wchodzą gorące dania. Świetną alternatywą jest chłodnik czyli danie serwowane na zimno!

Chłodnik nie tylko zachwyca swoja temperaturą w gorące dni! Dzięki temu, że nie wymaga gotowania wszystkie warzywa, z których jest przygotowywany, zachowują większość składników odżywczych. Witaminy i minerały są równie bezcenne zimą jak i latem, dlatego warto spojrzeć łaskawym okiem na dania, które zachowują ich jak najwięcej.

Tytułowy chłodnik okazał się kolejnym, niezwykle udanym, kulinarnym eksperymentem. Dlatego zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki:
1 kg świeżych ogórków
10 średnich rzodkiewek
1 marchewka
6 ząbków czosnku
3 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki i selera
1 łyżka mięty (może być drobno pokrojona świeża lub suszona)
około 1 litra mleka roślinnego NIESŁODZONEGO
2 średnie cebule
kilka ugotowanych ziemniaków lub jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz

Przygotowanie
Ogórki i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę umyj i również zetrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno pokrój. Do przygotowanych warzyw dodaj ocet, szczypiorek, natkę pietruszki i selera, miętę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
W ten sposób przygotowany chłodnik można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub z jajami ugotowanymi na twardo. Jak widać, ja wybrałam opcję numer dwa 🙂

chłodnik

Generalnie chłodnik świetnie się sprawdza w porze obiadowej jak i w godzinach wieczornych. Jest niezwykle prosty w zrobieniu i bardzo wygodny gdy spodziewasz się wieczorem gości ale nie wiesz, o której dokładnie przyjdą. Podane powyżej składniki można modyfikować według uznania, dla mnie najbardziej optymalne okazał się powyższa wersja tytułowej potrawy. SMACZNEGO!
podpis

2018-05-31T19:31:18+00:00 27 czerwca 2016|